Oraşul Râșnov : Urșii își fac apariţia la Râșnov

0
245

Din păcate a devenit deja o „obișnuinţă” ca în perioada sezonului cald, urșii să își facă apariţia în Râșnov. De regulă este vorba despre exemplare tinere care nu mai au loc în pădure din cauza urșilor mai bătrâni, care își apără teritoriul, dar și din cauza faptului că au descoperit că de la tomberoane sau containere se poate obţine relativ ușor hrana. Și anul acesta, în oraș au apărut urși problemă, care au început să facă „vizite” în oraș. Deocamdată animalele nu au pus viaţa oamenilor în pericol, dar, fiind vorba despre animale sălbatice, în timpul unei astfel de plimbări pot intra în conflict cu oamenii.

La nivelul Râșnovului există o comisie formată din reprezentanți ai Ocolului Silvic, ai primăriei, jandarmeriei dar și medici veterinari. De exemplu, ursul care coboară în aceste zile în zona Policlinicii și nu numai a mai fost capturat de autoritățile locale și relocat, așa cum prevede legea. Animalul sălbatic a fost înregistrat și este monitorizat în permanență. Din datele Ocolului Silvic Râșnov, ursul s-a întors în oraș și a făcut o obișnuință din a căuta hrană în tomberoane.

Din datele GPS se observă traseul ursului și zonele în care coboară frecvent. Pentru a ţine urșii la distanţă de oraș, reprezentanţii Ocolului Silvic Râșnov au organizat, în acest an, mai multe „goane de împingere” (alungarea urșilor în pădure). De altfel, goana de împingere este singura măsură ce poate fi luată de autorităţile locale.

În ceea ce privește zona Policlinicii, aici primăria Râșnov a achiziționat un gard electric care va fi montat în partea din spate a curții ( la marginea pădurii ) pentru a împiedica ursul să mai coboare la tomberoanele din zonă.

Recomandările Ocolului Silvic Râșnov, pentru evitarea conflictului urs – om:

– Nu hrăniţi urșii! Aceștia se învaţă să găsească ușor hrana și vor continua să caute în zonă alimente, chiar și după ce încetaţi hrănirea.- Nu depozitaţi/aruncaţi la marginea pădurii resturi care pot constitui hrană pentru urși!
– În cazul în care observaţi urși în zona în care vă aflaţi, îndepărtaţi-vă de ei cât mai repede!
– În cazul în care vă întâlniţi cu urșii, faceţi zgomot și vorbiţi fără să ţipaţi!
– Încercaţi să nu faceţi gesturi pe care urșii să le considere ameninţătoare!
– Evitaţi să frecventaţi zonele împădurite la căderea nopţii!
– În caz de pericol, sunaţi la numărul de urgenţă 112, iar o echipă operativă se va deplasa la fața locului, în cel mai scurt timp, pentru a alunga animalul sălbatic!

Lasă un răspuns